A cloudy morning

A sagging sky,
It’s so ugly, it’s beautiful.

I was happy once
Ah, to be young and in love…

A dreary wet morning,
Tea alone on a lounge chair

A thunderstorm last night
An open window, a thunderstrike

So loud, so near, so terrible!
That it’s beautiful

The windows left open
Rainwater gushes in.

Ah, to be young and in love…
O what beautiful dark days of youth.

I was happy once,
I was sad at once

This? What is this?
A sagging sky, so dark, so ugly,

That it’s beautiful?
This is nothing!

Lonely. I must write!
The End

Nje Mengjes me Re (Albanian)

Një qiell i varur,
Është aq i shëmtuar, sa është i bukur.

Një herë isha i lumtur
Ah, të jesh i ri dhe ne dashuri

Një mëngjes i zymtë i lagësht,
Pi caj jashte, i vetëm në një karrike të varur

Një stuhi mbrëmë
Një dritare e hapur, një bubullimë

Kaq me zë të lartë, kaq afër, kaq e tmerrshme!
Se është e bukur.

Dritaret u lanë të hapura
Uji i shiut derdhet brenda.

Ah, të jesh i ri dhe i dashuruar
Ditë të bukura të errëta.

Një herë isha i lumtur,
Dhe ne te njejten here i merzitur.

Kjo? Çfarë është kjo?
Një qiell i varur, aq i errët, aq i shëmtuar,

Sa eshte i bukur?
Kjo nuk është asgjë!

I vetmuar. Duhet të shkruaj!
Fund

I Choose

What I have is what I want.
What I hope for I will probably get.
What I did not get I probably did not deserve.
Where I go I will like and what I do is up to me.

I have seen the dark side of life,
And I could cry over it.
But I choose not to,
And maybe life is not so bad after all.

(written in 2013)

***

(Albanian)

Zgjedh

Ate qe kam eshte ajo qe dua.
Ate qe shpresoj ndoshta do ta kem.
Ate qe nuk pata ndoshta nuk e meritoja.
Atje ku do shkoj do ta pelqej.
Cfare do bej varet nga mua.

Kam pare anen e erret te jetes,
dhe mund te qaj mbi kete.
Por zgjedh te mos,
Ndoshta jeta nuk eshte aq e keqe —
me ne fund.

That Picture of Me

(Albanian/Shqip)

That picture of me,
With those eyes that could see,
And that face that could smile,
And that soul that could feel!

Such potential energy!
But now that you are
Who you were to be,
Have you fulfilled your destiny?

How could one fulfill such a high destiny?
The potential is always higher than reality.

That picture of me,
With those eyes that could see,
And that face that could smile,
With that soul that could feel!

Life itself was o’ so real!

But now that I am
Who I was to be,
Have I become the man foretold in that picture of me,
Or did I turn out someone else entirely?

So many events that have shaped me,
Memories imprinted on my life story.
I have lived in so many lives
And have seen so many eras come and go.

Is this my final reality?
Is this the end?
Or could there be more destiny
Left in store for me?

Who knows? I am only thirty-three,
No longer young, no longer indestructible,
But i still have enough energy
To wield the forces of my reality.

That picture of me,
With those eyes that could see,
And that face that could smile,
With that soul that could feel!

That was me, an ordinary boy
From an ordinary street,
In an ordinary town
In an ordinary life.

Did I become famous?
Did I become rich?
Did I become important?
Far from it…

I became an ordinary man,
From an ordinary street,
In an ordinary town,
In an ordinary life.

The future then I could see,
The dream’s always more beautiful than reality!

Age of wonder,
Age of storms, age of thunder,
Idealism was in season,
Love was in the air.

Now the skies are sunny,
Middle age is here,
Age of reason,
Peace and calmness are in season.

You’ve already made it,
This is it,
This is the life that is meant to be,
And you’ve got to love it!

 

America

A German named America,

But he named it after an Italian,

Yet this all happened in France,

But America was discovered by Spain,

And the most astonishing fact is that

In America we speak English.

 

Today, we have people here from all over the world,

And the whole world looks to us.

A big nation in a big land in the west,

It’s great and all-encompassing,

But most importantly free

We call it America!

 

this poem is from my book Poems for a Good Occasion